Rakkaus ja juuret -levyn Pohjois-Karjalan sessiot, osa 1

Huojuvan ladon toisen albumin teko aloitettiin pohjien äänityksillä Helsingin Hitsville IV -studiolla tammikuussa 2012. Sessioiden valokuvagalleria on täällä.

Levyn teko jatkui helmikuussa Pohjois-Karjalassa Yrjö Vähäkallion äänityslaitteistolla. Kevään aikana viimeisteltiin kappaleet Rakkaus ja juuret, Lieksan tyttö, Maalaismaisema, Kosmiset huolet, Paha kuu ja Kaksi-nolla, joista ensimmäinen tehtiin Yleisradion tilaustyönä, loput Lieksan tyttö -mini-cd:lle. Rakkaus ja juuret ja Lieksan tyttö tulevat päätymään myös albumille.

Mini-cd:n julkaisun jälkeen oli aika ruveta viimeistelemään pitkäsoittoa. Hitsvillen sessioissa äänitettyjen pohjien päälle syntyvät kappaleet Hänelle, joka lähtee uutta alkua kohti, Kalliit kilometrit, Karjalan taivaan alla, Syntymässä säikähtäneet ja Lasiset siivet. Valtimolla äänitettiin pohjat kappaleisiin Vanhaa metsää, Valtimon Seiska ja Rakkaus on sotaa, ja Joensuussa ja Outokummussa vielä rummuton instrumentaaliversio Rakkaudesta ja juurista Ylelle.

Tässä kuvia näistä sessioista. Aukeavat klikkaamalla isommiksi omiin ikkunoihinsa. Kuvat Suonna Kononen, paitsi Suonnan kuvat Ykä Vähäkallio ja Suonnan ja Ykän kesäkuinen kuva Pihla Puumalainen.


hl_r_ja_j_2012_17_pieni.jpg

Merkittävä osa albumin tekoprosessia oli, että Pekka Myllykoski luki loppuvuodesta 2011, ennen studioon menoa biisien tekstit kriittisellä silmällä läpi. Editorin punakynä heilui tyylitajuisesti.

hl_r_ja_j_2012_1_pieni.jpg

Helmikuu 2012. Lauluäänityksiä Ykän kellaristudiossa Outokummussa. 

hl_r_ja_j_2012_2_pieni.jpg

Ykä äänittää.


hl_r_ja_j_2012_3_pieni.jpg

Maaliskuu 2012, taustalauluäänityksiä Suonnan kotona Joensuussa. Työn alla kappaleet Rakkaus ja juuret, Lieksan tyttö ja Maalaismaisema. Marko Sillanpää lepovuorossa, Tuire Silvennoinen antaa palaa.

hl_r_ja_j_2012_4_pieni.jpg 

Hyvältähän se otto kuulostaa, kun kaikkia naurattaa.

hl_r_ja_j_2012_5_pieni.jpg

Heli Sillanpää odottaa vuoroaan.

hl_r_ja_j_2012_6_pieni.jpg

Marko ja Heli Sillanpää.


hl_r_ja_j_2012_7_pieni.jpg

Kesäkuu 2012. Rumpuäänityksiä Valtimon Rumoniemessä, Korhosen Keijon tilan vanhassa päärakennuksessa. Kolmen kappaleen rumpuja ei saatu taltioitua Hitsvillessä: Rakkaus on sotaa, Valtimon Seiska ja Vanhaa metsää. Kahta ensinmainittua ei edes yritetty, koska niistä puuttuivat vielä käännösluvat, ja Vanhan metsän Hitsville-otto todettiin liian hätäiseksi.

hl_r_ja_j_2012_8_pieni.jpg

Ville soittaa, Ykä äänittää. Aitoa soittotilannetta simuloidaan Suonnan demolaululla ja -akustisella kitaralla ja Ykän bassolla.

hl_r_ja_j_2012_9_pieni.jpg

Äänittäjän sormet tanssivat rec- ja del -painikkeilla.

hl_r_ja_j_2012_10_pieni.jpg

Hymyä, Ville!

hl_r_ja_j_2012_11_pieni.jpg

Ile ei soita pohjaäänityksissä ja omaa sitä kautta objektiivisen korvaparin ottojen laatua tarkkaillessa.

hl_r_ja_j_2012_12_pieni.jpg

Hmm...


hl_r_ja_j_2012_13_pieni.jpg

Kesäkuu 2012, Outokumpu. 12-kielinen kitara tekee eetvarttia kappaleille, tällä kertaa Valtimon Seiskaan ja Rakkaus on sotaan.

hl_r_ja_j_2012_14_pieni.jpg

Näytöt hohtaa haamuvaloaan.


hl_r_ja_j_2012_15_pieni.jpg

Kesäkuu 2012, kitaraäänityksiä Joensuussa. Ovation 1117-4 Rakkauden ja juurien instrumentaaliversioon.

hl_r_ja_j_2012_16_pieni.jpg

Frank Sampedro -henkiset komppikitaraosuudet syntymässä Vanhaan metsään: Gibson Nighthawk suoraan Fender Hotrod Deluxeen. Kappaleen soolossa ketjuna Nighthawk > Tokai Metaldriver > EHX Big Muff > Mikko Kankaanpään Celestion-putkiradiosta modifioima vahvistin > Marshall 2x12.


Rakkaus ja juuret -sessioiden kuvagalleria osa 2 täällä.