Lieksan tyttö

hl_lieksan_tytto_pieni.jpgMini-cd, kesto 17.30
Julkaistu 02.05.2012
Suomen Maaseutumusiikkiyhdistys SMYCD-11

1. Lieksan tyttö -Country Girl- (Säv. & san. Nick Lowe, suom. san. Suonna Kononen) 3.31
2. Maalaismaisema -Country Comfort- (Säv. Elton John, san. Bernie Taupin, suom. san.
   Jukka Virtanen) 3.47
3. Kosmiset huolet (Säv. & san. Sakari Neuvonen) 3.30
4. Paha kuu -Bad Moon Rising- (Säv. & san. John Fogerty, suom. san. Tuomari Nurmio) 2.57
5. Kaksi-nolla (Säv. & san. Suonna Kononen) 3.53

Suonna Kononen: laulu, akustiset ja sähkökitarat, mandoliini, huuliharppu, koskettimet
Ilkka Vartiainen: pedal steel, dobro, banjo
Jarno Korhonen: sähkökitara
Yrjö Vähäkallio: basso, akustiset ja sähkökitarat, perkussiot, taustalaulu
Ville-Veikko Markkanen: rummut

Levyllä vierailevat
Heli Sillanpää: taustalaulu (1, 2)
Marko Sillanpää: taustalaulu (1)
Tuire Silvennoinen: taustalaulu (1)

Sovitukset: Huojuva lato
Tuotanto: Suonna Kononen & Yrjö Vähäkallio
Äänitys: Mikael Tiittanen & Sami Hakala, Hitsville IV, Helsinki 1/2012 ja
Yrjö Vähäkallio, Joensuu-Outokumpu-Valtimo 1/2011-3/2012
Lisä-äänitykset Teijo Tikkanen, Metakka-studio, Nurmes 4/2012 (pedal steel-soolo, 5) ja
Ville-Veikko Markkanen, Joensuu 3/2012 (rummut, 3)
Miksaus Teijo Tikkanen, Metakka-studio, Nurmes 3-4/2012, paitsi raita 2
Yrjö Vähäkallio, Outokumpu 3-4/2012
Masterointi Jari-Jussi Nippala, Sonicimage-studio, Kouvola 4/2012

Kannet Ville-Veikko Markkanen ja Suonna Kononen
Etukannen valokuva Mikko Makkonen


Kesän korvalla julkaistuista kesä-ep:istä tai -mini-cd:istä oli tässä vaiheessa tullut jo pienoinen perinne Huojuvan ladon kohdalla. Silläpä Lieksan tyttöäkin ruvettiin tekemään.

Tarkoitus oli myös koeajaa uutta levyntekotapaa: pohjat Helsingin Pitäjänmäen Hitsvillessä, päällesoitot ja laulut Vähäkallion Ykän laitteistolla Pohjois-Karjalassa, miksaus Tikkasen Teijon studiolla Nurmeksessa. Tulokset vaikuttavat ainakin bändistä sen verran hyviltä, että samalla metodilla lähdettiin työstämään Ladon kakkosalbumia.

Lieksan tyton nimikappaletta, käännöstä Brinsley Schwartz -yhtyeen rallista Country Girl soitti jo Suonnan 2000-luvun alun folk-bändi Tuhatkauno, mutta kappaleeseen ei silloin saatu käännöslupaa. Nyt sellainen tuli itseltään säveltäjä-sanoittaja Nick Lowelta. Ladon versio nousi toukokuussa 2012 Radio Suomen soittolistalle, eli lopputulos miellytti myös siellä päässä.

Maalaismaisema on, jos ei varsinaisesti Suomi-kantrin, niin kantriaiheisen suomipopin klassikko 70-luvulta. Petri & Pettersson Brassin savolaissoul-sovitus entrattiin aivan uusiksi, rummuttoman folkin ellei peräti laulelman suuntaan. Rummullinen versio tehtiin myöhemmin levylle Takkulan baari.

Kosmiset huolet on lauluntekijä Sakari Neuvosen hieno kappale, joka jatkaa sellaisten Huojuvan ladon psykedeliakantribiisien kuin Balladi Seilin saaresta tai Miinus 30 sarjaa. Kappale äänitettiin muusta levystä poikkeavalla tavalla. Siitä oli olemassa vahvatunnelmainen demo alkuvuodelta 2011, jota päädyttiin käyttämään pohjana. Vanhat rummut ylipyyhittiin ja Ville soitti tilalle uudet, minkä jälkeen Ykä soitti bassoraidan uusiksi ja Teijo miksasi paketin kasaan asiaankuuluvan spykedeelisin lisämaustein.

Paha kuu äänitettiin spontaanisti Hitsvillen sessioissa tammikuussa tämän levyn bonukseksi, kun kaikki albumille äänittäväksi suunniteltu oli saatu taltioitua. Kyseessä siis Tuomari Nurmion Kuu-albumilta löytyvä Bad Moon Rising -käännös, jonka sovitusta rukattiin lennossa Louisianan suuntaan.

Kaksi-nolla syntyi myös ep- tai mini-cd-bonukseksi, Hurriganes-henkinen huoleton rokkirypistys, joka ei ole aivan linjassa Huojuvan ladon muun tuotannon kanssa. Kappaleessa jokainen Lato-kitaristi pääsee soittamaan soolon, järjestyksessä Jallu, Suonna, Ile, Ykä ja loppuhäivytyksessä vielä Ile.

Levyn YouTube-mainosvideo löytyy täältä.

Laulujen sanat täällä ja tabulatuurit täällä.

Levyn molemmat painokset on loppuunmyyty. Lieksan tyttö -kappale löytyy samana versiona Rakkaus ja juuret -levyltä, Kosmiset huolet samana versiona Maaseutumusiikkia vol. II -kokoelmalta, Kosmiset huolet ja Maalaismaisema samoina versioina Lauluja menneiltä kesiltä -levyltä.

Spotifysta tämän pikkulevyn voi kuunnella tästä linkistä.