Huojuva lato -
Härmäkantria Pohjois-Karjalasta

huojuva_lato_promo_nelivari_2013_pieni.jpg

Huojuva lato vm. 2014: vasemmalta Yrjö Vähäkallio (basso), Keijo Korhonen (rummut), Suonna Kononen (laulu, kitara, mandoliini) ja Ilkka Vartiainen (pedal steel, banjo).


Huojuva lato syntyi kesällä 2008, kun joensuulainen laulaja, lauluntekijä ja kitaristi Suonna Kononen kutsui koolle countrysta, folkista ja laajemminkin amerikkalaisesta juurimusiikista kiinnostuneita pohjoiskarjalaispelimanneja. Mukaan lähtivät Pohjois-Karjalan ainoa steel-kitaraspesialisti Ilkka Vartiainen, joka on johtanut Valtimolla omaa country-cover-yhtyettään The Milking Machine, ja basisti-kitaristi Yrjö Vähäkallio, jonka Suomirock-harrastajat voivat muistaa Suomi-Americana-yhtyeestä Pienet Miehet.

Huojuvan ladon ydinkolmikon ollessa alusta asti sama on yhtyeen rumpupenkillä ollut tuulisempaa. Kesästä 2012 Ladon rumpalina on toiminut Keijo Korhonen.

Huojuvan ladon ensimmäinen julkinen teko, vuonna 2008 julkaistu Internet-single Hullu suomenhevonen sai kiitosta ja mukavasti kuulijoita. Vuonna 2009 Huojuva lato teki toistakymmentä keikkaa, julkaisi omakustanteisen Kesäheinää-mini-cd:n ja YouTubessa kolme musiikkivideota.

Vuonna 2010 Pilfink Records julkaisi yhtyeen esikoispitkäsoiton Lähde länteen!, jolta Radio Suomi otti omakseen raidan Äidit, älkää kasvattako pojista muusikoita. Kappale oli keväällä ja kesällä seitsemän viikkoa kanavan soitetuimpien listalla. Albumi oli varsinainen arvostelumenestys, esimerkiksi Soundi antoi neljä tähteä viidestä ja Radio Suomen Kantritohtori Teppo Nättilä kehui levyn suomenkielisen countryn merkkiteokseksi. Selväksi kävi, että Suomeen mahtuu uusi härmäkantriyhtye, ja että jotkut ovat sellaista jopa kaivanneet.

Alusta asti Lato keskittyi keikkailuun Tampereen ja pääkaupunkiseudun suunnalla sen sijaan, että olisi jäänyt vain kiertämään kotimaakunnan pubeja ja terasseja. Luontevasti seuraava levy-yhtiö oli tamperelainen, countryhenkinen Maaseutumusiikki, jonka kautta julkaistiin pikku-cd:t Virran Ola on vielä kuningas (2011) ja Lieksan tyttö (2012), jonka nimikappale pärähti jälleen Radio Suomen soittolistoille.

Keväällä 2012 Huojuva lato saavutti suomalaisen yhtyeen yhden etapin, keikan Helsingin Tavastia-klubilla. Yhtyeen toinen albumi Rakkaus ja juuret julkaistiin syyskuussa 2012 Turenki Recordsin kautta. Sekin sai kiittävät kritiikit muun muassa Soundilta ja Helsingin Sanomilta. Syksyllä 2012 Huojuva lato sai kuuluvuutta ja näkyvyyttä TV2:n sarjassa Paluumuuttajat, jonka tunnusmusiikki Ladon Rakkaus ja juuret -kappale oli. Radio Suomen soittolistalla Rakkaus ja juuret soi parhaimmillaan kakkosena.

Vuosi 2013 oli Huojuvalle ladolle julkaisujen suhteen välivuosi yhtyeen laulaja Suonna Konosen kierrellessä maata Rinne-sooloalbuminsa tiimoilta. Se koostui Konosen isoisän, kirjailija Reino Rinteen runojen sävellyksistä. "Levy oli pieni sisäinen pakko julkaista ukin 100-vuotisjuhlavuonna", Kononen kertoo. Huojuvan ladon muusikoita kuultiin tälläkin levyllä, kuin myös Freud Marx Engels & Jungin Pekka Myllykoskea ja Arto Pajukalliota.

Keikkakesään 2014 Huojuva lato suuntaa kolmannella omalla pitkäsoitollaan, nostalgisella ja melankolisella kesäaiheisella teemalevyllä Lauluja menneiltä kesiltä. Sen ensimmäiseksi radiosingleksi irroitetaan Ajan pojan kanssa.

"Kun vuonna 2008 aloimme soittaa yhdessä, tavoitteenani oli tehdä pöytälaatikkoni kantrihenkisistä lauluista yksi albumi näiden näkemyksellisten muusikoiden kanssa. Meille kaikille taisi tulla yllätyksenä, että Ladosta tuli muutaman kymmentä keikkaa vuodessa tekevä bändi, jota jotkut vakavissaan kehuvat lajissaan maan parhaaksi ja jonka laulut soivat radiossa ja televisiossa", kertoo Suonna Kononen.

"Olemme löytäneet oman lokeron, päässeet tekemään yhteistyötä Freukkareiden Myllykosken ja Pajukallion, Nääsvillen veljesten Kapa Ahosen, Jussi Raittisen ja Pienten Miesten Juha Huhtasen ja Jäky Järnefeltin kaltaisten, meille tärkeiden esikuvien kanssa. Olemme löytäneet musiikille kuulijoita eri puolilta maata. Voiko muuta toivoa? Ehkä voisimme tästä vielä hieman kasvaa. Olisi kiva soittaa piirun verran isommissa ravintoloissa niilläkin puolilla maata, jotka ovat jääneet meiltä syrjään, kuten länsirannikolla ja Lapissa, ja saada vielä jokunen festivaalikeikka kesässään lisää", Kononen sanoo.

"Seuraavat panokset asetan Huojuvan ladon neljänteen, tai pitäisikö sanoa neljänteen ja viidenteen albumiin. Pöytä ja kaapit on puhdistettu Lauluja menneiltä kesiltä -levyllä. Pitäisi olla tulossa aika kovan luokan musiikkia, meidän voimannäyttö."


Huojuva lato duo

huojuva_lato_duo_2011_versio2_pieni.jpg

Huojuva lato on mahdollista saada keikoille myös pienempänä, vähemmän äänekkäänä ja edullisempana kokonaisuutena Huojuva lato duo. Silloin paikalle saapuvat Suonna Kononen (laulu, kitara ja huuliharppu) ja Yrjö Vähäkallio (basso, taustalaulu). Kaikki Ladon suosituimmat rallit Lieksan tytöstä Rakkauteen ja juuriin taittuvat myös duolta.


Kevyet Mullat

Huojuva lato on myös hyvin edustettuna projektihenkisessä kokoonpanossa Kevyet Mullat, jonka Freud Marx Engels & Jungin Arto Pajukallio laittoi alulle Ladon Helsingin-keikkojen jälkimainingeissa 2010-2011. Pajukallio halusi päästä soittamaan suomalaisen countryn klassikoita Texas Tornados -henkisellä, isolla neljän vokalistin bändillä ja kokosi ryhmän, jossa ovat mukana Marko Aho, Tapio Kojo ja Ladon Suonna Kononen, Ilkka Vartiainen ja Ykä Vähäkallio.

Kevyiden Multien ensimmäinen levyjulkaisu oli Neljä vahvaa tuulta -cover Maaseutumusiikkia vol. I -kokoelmalla. Ensimmäiset keikkansa yhtye soitti Tampereella ja Helsingissä alkuvuodesta 2012, ja on sen jälkeen kokoontunut keikoille ja levytyksiin muutamaan otteeseen.

km_kevyet_mullat_170911_pieni.jpg
Kevyet Mullat vm. 2012: vasemmalta Marko Aho (laulu ja kitarat), Ville-Veikko Markkanen (rummut), Arto Pajukallio (laulu ja kitarat), Ilkka Vartiainen (pedal steel), Tapio Kojo (laulu, koskettimet ja haitari), Yrjö Vähäkallio (basso) ja Suonna Kononen (laulu, kitarat, mandoliini ja huuliharppu).


Huojuvasta ladosta löytää lisää lukemista (esimerkiksi yhtyeestä julkaistut lehtijutut ja keikkapäiväkirjat tähänastisista esiintymistä) yhtyeen kotisivuilta www.huojuvalato.net. www.facebook.com/huojuvalato päivittyy useammin, ja YouTubessa on kosolti musiikki- ja keikkavideoita, joilta voi tarkastaa omin silmin ja korvin, minkälaisesta orkesterista on kyse.

Yhteydet:
Suonna Kononen
040 5726206
suonna miukumauku yahoo piste com